Amper Metal Kft. GINOP-2016-01679

Kedvezményezett neve:

AMPER Metál Elektromos Kivitelező, Karbantartó és Kereskedelmi Kft.


Projekt címe:

Új, magyar turbinakonstrukció alapján kis és közepes teljesítményű folyami vízturbina prototípus kifejlesztése


Projekt azonosító száma:

GINOP-2.1.7-15-2016-01679


Támogatás összege:       

104.526.340 Ft


Támogatás mértéke:       

50,44 %


Projekt tartalma:

Az Amper Metál Kft a „GINOP-2.1.7-15 Prototípus, termék-, technológia- és szolgáltatásfejlesztés” című felhívás keretében kapott lehetőséget annak a projektnek a megvalósítására, mely célja egy új vízturbina termékcsalád kifejlesztése. A vízturbina a családi mérettől a több megawattos ipari erőmű turbináig széles területet fed le, az eddig kiaknázatlan kis energiájú vízfolyásokra.

Komoly nemzetközi szintű érdeklődés van olyan megoldások irányába, amelyek hatékony megoldást nyújtanak a könnyen telepíthető, vagy akár mobil áramtermelő, illetve víz szivattyúzó berendezésekre. Ezekre az igényekre építve tartjuk indokoltnak jelen kutatási-fejlesztési projektünk megvalósítását.

A folyók, illetve nagyobb patakok mellett elterülő ingatlanok önálló elektromos energia és vízellátása az egyik üzletileg jól hasznosítható terület. Mivel a vízfolyások közel állandó energiatermelést biztosítanak, ráadásul emisszió mentesen, ezért ott, ahol az adott ingatlan épületébe messziről és nagy költséggel kell biztosítani az áramellátást ez a megoldás komoly előnyt nyújt.

Ugyancsak egyre nagyobb piac a rosszul ellátott, nagy területű lakatlan, vagy csekély lakosságú területek energiaellátása, ezekre a kifejlesztett termékcsalád ideális megoldást biztosít feltéve, hogy vízfolyás van a közelben.

Az ikerturbina találmány alapján többféle gépelem hozható létre. Kutatás fejlesztési projektünk a gépelemek közül kifejezetten a kis esésű vízfolyásokon alkalmazható vízturbinák és ehhez kapcsolt áramfejlesztő generátorok témakörére koncentrál.

A Bánki turbina (Ossberger, Mitchel) után ez az első olyan magyar találmány, amely kis energiasűrűségű vízáramokból jó hatásfokkal képes forgási mechanikus energiát és ebből villamos energiát előállítani.

Az ikerturbina találmány egyedülálló képessége az, hogy egyetlen lapát elem többszörözésével lehet a berendezést összeállítani, vagyis egy adott méretű turbinához egyetlen méretű lapátelem szükséges, ami nagy tömegű és olcsó gyártást tesz lehetővé.

A turbina elrendezése (függőleges ikertengelyek) azt eredményezi, hogy a vízáram iránytörés nélkül halad át a lapátok között, amelyek a teljes munkafelületet kitöltik. A vízbe merülő lapátsorok tengelyeinek felső végén csatolható ki a teljesítmény, ezáltal a generátor szárazon építhető be.

A forgásirány megfordításával a berendezés szivattyúként működik, ezért szivattyú- turbinás tározós erőműben is alkalmazható.


Projekt kezdési dátuma:

2017. október 02.


Projekt befejezési dátuma:

2019. szeptember 24.